Raamfolies op maat geven patiënten meer daglicht en comfort

Hitteplan UZ Leuven
In 2020 schreef het UZ een aanbesteding uit in het kader van aanpassingswerken aan het oudste gedeelte van het ziekenhuis Gasthuisberg – dat zich net achter de grote inkomluifel bevindt. De zonnescreens van de ramen van de patiëntenkamers – van de benedenverdieping tot en met +5 - dateren van bij de ingebruikname van het ziekenhuis (nvdr begin jaren 70) en hebben hun beste tijd gehad. Er werd gezocht naar een efficiënte oplossing om oververhitting in de zomermaanden tegen te gaan. Een zgn. ‘Hitteplan’ moest de patiënten meer comfort bieden, maar er ook voor zorgen dat er nog voldoende daglicht binnenkomt (wat met screens en gordijnen vaak niet het geval was). Raamfolies van meerdere merken werden uitgetest en de 3M Prestige 70 Exterior raamfolie kwam eruit als beste oplossing. 

Hoge transmissie van het daglicht
Naar aanleiding van een soortgelijk project in GZA Ziekenhuizen (Antwerpen) werd reeds een studie gemaakt die ook voor het Leuvense project nuttige informatie opleverde. Deze gaat o.m. na welke UV-licht frequenties het lichaam nodig heeft en welke er dienen te worden geweerd. “Bij de raamfolie van het type 3M Prestige 70 Exterior – ontwikkeld op basis van nanotechnologie – zorgen meer dan 200 laagjes ervoor dat bepaalde UV- en infraroodstralen selectief worden tegengehouden, terwijl daglicht wordt doorgelaten. 3M Prestige 70 Exterior gaat zo oververhitting tegen, is hygiënisch, energiebesparend voor airconditioning, en behoudt het zicht op de buitenomgeving.

De goede transmissie van het daglicht komt het comfort en de revalidatie van patiënten ten goede, zo bleek uit de GZA-testen. Bovendien bevat de 3M Prestige reeks geen metalen, zodat wifi- en gsm-signalen niet worden verstoord.

Een waar huzarenstuk
Dit deel van het Leuvense project werd in de loop van 2021 afgewerkt. In een eerste fase werden de ramen van de patiëntenkamers en andere ruimtes op de benedenverdieping – met een glasoppervlakte van 2.000 m² – afgewerkt. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden kon gebruik gemaakt worden van de omliggende terrassen. 

De tweede fase – de verdiepingen +1 tot en met +5 - was een stuk uitdagender. Werken met stellingen of hoogwerkers was
niet mogelijk. Een logistiek specialist installeerde er een gevelbaksysteem. Hierin namen BVX-medewerkers plaats om de ramen grondig te poetsen en de raamfolies aan te brengen. Conform de veiligheidsnormen werd het systeem bij elke gevelwissel opnieuw gekeurd door een erkende keuringsinstantie. Een ander deel van het gebouw was enkel bereikbaar door middel van touwen. Samen met een gespecialiseerd team nam BVX ook hier de plaatsing voor hun rekening. Door een zorgvuldige planning werd het project (in totaal zo’n 4.000m²) tijdig en correct opgeleverd.

Door: Philip Declercq (FM Magazine)
 
Project: UZ Leuven - Campus Gasthuisberg
Type gebouw:Ziekenhuis - zorginstelling - health care
Gebruikte folie:3M Prestige 70 Exterior
Installateur:BVX
Reden: 
  • Warmtewering
  • Hoge transmissie van daglicht
  • Comfort

Meer info over de gebruikte folie

Alles weten over de mogelijkheden

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek project? Ons team van experts staat graag voor u klaar.

Hulp nodig?

Onze experts helpen je graag verder

Back to top