FAQ

- Waarom zou ik een 3M™ Window Film op mijn ramen laten plaatsen * ?
  • Meer comfort: minder oververhitting in de zomer, minder warmteverlies in de winter, minder verblindende glans, ...
  • Meer privacy
  • Lagere energiekosten: besparen op airco en/of verwarmingskosten, minder nood aan artificieel licht
  • Hogere veiligheid: tegen inbraak, bij ongevallen, bij kans op explosies, ...
  • Uniformer aanzicht van uw gebouw
  • Verkleuring van uw interieur tegengaan
* De mate waarin een raamfolie van 3M™ een oplossing biedt voor bovenstaande redenen is afhankelijk van de gekozen referentie.
 
- Wanneer is het interessant om een isolerende raamfolie op mijn bestaande beglazing te laten plaatsen?
De isolerende (of Low E) raamfolies van 3M™ zorgen ervoor dat de U-waarde van uw bestaande beglazing opgekrikt wordt, zodat u minder warmteverlies heeft in de winter langs uw ramen. De efficiëntie van deze folies is steeds afhankelijk van het type glas waarop de folie wordt aangebracht. Indien de beglazing in uw gebouw bestaat uit enkel glas of oud dubbel glas, dan kunnen deze folies een aanzienlijke verbetering van de U-waarde teweegbrengen. Indien u echter reeds beschikt over hoogrendementsglas, dan zal de verbetering relatief klein zijn.  
De isolerende raamfolies van 3M™ zijn eveneens interessant indien men, bv. bij geklasseerde gebouwen, niets mag veranderen aan het aanzicht van het gebouw. 3M™ heeft immers hoogtechnologische folies in haar gamma die quasi onzichtbaar blijven op uw beglazing en dus het aanzicht van uw gebouw vrijwaren, terwijl ze de zonwerende en isolerende eigenschappen van uw beglazing aanzienlijk opkrikken.
 
- Kan ik de 3M™ Window Films zelf aanbrengen op mijn ramen ?
Neen. Het aanbrengen van 3M™ Window Films vereist de nodige expertise en professionaliteit. Bovendien moet men bij zonwerende raamfolies rekening houden met thermische stress in de beglazing. Onze Preferred Dealers zijn uitgebreid opgeleid door 3M™ en beschikken over de nodige ervaring en professionele tools om de plaatsing van de 3M™ Window Films tot een goed einde te brengen. Ze staan u bij met raad en daad, zodat de beste oplossing voor uw probleem kan gevonden worden en u zorgeloos kunt genieten van het gewenste resultaat. Bovendien zijn de volledige garantievoorwaarden van 3M™ enkel geldig wanneer deze folies zijn aangebracht door een gecertificeerde installateur.
 
- Met hoeveel graden gaat de temperatuur in mijn gebouw zakken door een zonwerende 3M™ Window Film ?
Aangezien de temperatuur in een gebouw afhankelijk is van een groot aantal factoren (algemene isolatie van het gebouw, ventilatiemogelijkheden, aanwezigheid van machines of computers, aantal personen in een ruimte, ...) is het onmogelijk te voorspellen met hoeveel graden de temperatuur zal zakken in uw gebouw door een zonwerende 3M™ Window Film op de ramen aan te brengen. Wel kunnen wij, op basis van een professionele software, voor u berekenen hoeveel de zontoetredingsfactor (g-waarde) van uw glas verbetert met een specifieke zonwerende raamfolie van 3M™. Dit is de hoeveelheid zonne-energie die door het raam wordt doorgelaten. Hoe lager deze is, hoe beter. De zonwerende 3M™ Window Films zullen deze g-waarde aanzienlijk kunnen verbeteren.
 
- Hoe lang duurt het vooraleer een 3M™ Window Film volledig droog is ?
3M™ Window Films worden steeds nat aangebracht op de ramen, met een water- en zeepoplossing. Tijdens dit "curing"-proces is het normaal dat er kleine waterbellen ontstaan onder de folie. Deze zullen volledig verdwijnen als de folie droogt. De droogtijd kan lopen van enkele dagen tot ongeveer 60 dagen, afhankelijk van het type en de dikte van de raamfolie en de weersomstandigheden.
 
- Hoe maak ik mijn ramen schoon wanneer er een 3M™ Window Film op is aangebracht ?
Nadat de 3M™ Window Film volledig is opgedroogd, kunt u de ramen opnieuw schoonmaken als voorheen. Hiervoor kunt u nog steeds de normale huishoudproducten en raamwissers gebruiken, zelfs op basis van ammoniak. Schuurmiddelen zullen de raamfolie echter bekrassen en mogen niet gebruikt worden.
 
- Kan een zonwerende raamfolie zorgen voor thermische glasbreuk ?
Doordat zonwerende raamfolies de eigenschappen van uw glas veranderen, kan er meer stress op de glasranden komen. De kwaliteit van de glasranden in combinatie met een heleboel andere factoren (gedeeltelijke schaduwen, type van raamfolie, type en afmetingen van glas, gordijnen of blinderingen, ...) kunnen het risico op thermische glasbreuk beïnvloeden. Vink en 3M™ beschikken echter over professionele tools om de thermische stress in uw beglazing te berekenen wanneer er een bepaalde raamfolie van 3M™ op wordt aangebracht. Zo reduceren we het risico op thermische breuk tot een minimum en trachten we steeds de beste oplossing voor uw situatie te vinden.
 
- Kunnen de 3M™ Window Films het vervagingsproces van mijn interieur stoppen ?
Niets kan het vervagingsproces van uw interieur volledig stoppen. 3M™ Window Films zijn ontwikkeld om de hoofdoorzaken van vervaging te verminderen (UV-stralen, zichtbaar licht, zonnewarmte). Hierdoor vertragen ze het vervagingsproces en verlengen ze de levensduur van uw interieur. Er zijn echter nog andere factoren die de vervaging mee veroorzaken. Zo wordt vervaging voor 40% veroorzaakt door UV-stralen, voor 25% door zichtbaar licht, en voor 25% door warmte. De overige 10% kan worden toegewezen aan luchtvochtigheid, luchtvervuiling, artificieel licht, de kwaliteit van de pigmenten, ...
 
- Zorgen de veiligheidsfolies van 3M™ ervoor dat mijn glas niet meer breekt ?
Neen. Bij ongevallen, inbraak of explosies zal het glas in uw raam breken. De 3M™ veiligheidsfolies zijn ontwikkeld om de glasscherven bij elkaar te houden, zodat het risico op verwondingen gereduceerd wordt of zodat inbrekers het aanzienlijk moeilijker krijgen om binnen te raken in uw gebouw. Wanneer het glas breekt, tonen de veiligheidsfolies van 3M™ hun beste eigenschappen.
 
Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren.

Neem makkelijk en vrijblijvend contact op met een van onze 3M Preferred Dealers, voor meer informatie over welke oplossing het best bij u past.

Klik hier
Back to top